Megszakítás

Vadkacsa ragu-leves

2012. június 9. szombat

Hozzávaló 6 adaghoz:

1 csomag (1 kg?) vadkacsa leveshús,
1 nagy fej főzőhagyma (vöröshagyma),
2 sárgarépa,
1 fehérrépa,
25 dkg csiperke gomba,
3 EK olívaolaj,
vegyes zöld fűszer (petrezselyem, zellerlevél, majoránna,  kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
3 babérlevél,
6-8 borókabogyó,
12 szem bors,
só, édes paprika
3 EK tejföl,
1 EK liszt.

A leveshúst jól lemosni, kiáztatni, addig a zöldségeket előkészíteni. A hagymát apróra, a répákat vékony szeletekre vágni. Ezeket az olajon megpárolni, kb. 1 1/2 liter vízzel felönteni, a húsokat bele tenni (a víz majdnem teljesen fedje be a húst). A fűszereket hozzáadva (babért, borsot és borókát fűszertojásba), az egészet felfőzni, majd lassú tűzön kb. negyed órát tovább főzni. Ekkor levenni a tűzről, lefejteni és apróra darabolni a húst, a csontokat kidobni.  A levest fáslin átszűrni egy másik fazékba, és a lében az húst teljesen puhára főzni. A zöldséget szitán átmosni. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a gombát és együtt főzni még 2-3 percig, hozzáadjuk a zöldséget. A tejfölt elkeverni a liszttel, majd egy kis lével felhígítva belehabarni a tejfölt a levesbe. Friss petrezselyemmel, rozskenyérrel és tejföllel tálalni.

Jó étvágyat!

Már megvolt a hús, csak ki kellett találnom, hogy legyen belőle leves, mert azt írta rajta: “leveshús”. Mindjárt egy jó barátom ragu levese ugrott be (nem kacsa, hanem csirke), és hogy már rég akartam ilyent főzni. Egy kicsit utána olvastam, hogy mi is a ragu – mi fán terem. De mindjárt tiszta volt, hogy a kacsa szereti a zöldet: így dobáltam annyi féle-fajta zöld fűszert hozzá, ami valóban jót tett neki (alapjában tartózkodom a túl sok alapanyagtól). Ezt ellenben úgy csináltam, hogy mindenikből kevesebbet tettem, mintha csak azt az egyet használtam volna. A babér-bors-boróka (3B) minden levesbe kell (majdnem). A vad kacsa a házival ellentétben jóval szívósabb – mint általában minden vad -  ezt újra megtapasztaltam, ezért tovább kell főjön. Ez azért jó csak magában, mert akkor nem főnek szét teljesen a zöldségek. Amúgy egy szép leveshez vad húsból elengedhetetlen az átszűrés. Az egész elképzelhető tejfölözés nélkül is, de nekem így jobban ízlik.

About these ads

From → leves

Vélemény?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: